Red bull en Aston Martin onthullen circuitversie van Valkyrie

Red Bull en Aston Martin onthullen circuitversie van Valkyrie

Red Bull en Aston Martin hebben vandaag de circuitversie van de Valkyrie gepresenteerd. Adrian Newey en Christian Horner mochten het doek van de Aston Martin Valkyrie AMR Pro trekken, samen met creatief directeur Marek Reichman van de Britse autobouwer.

Onderhuids is de Valkyrie AMR Pro hetzelfde als de straatlegale versie. Dat houdt in dat de 6-liter V12-motor en het ERS-systeem niet veranderd zijn, maar wel zijn deze opnieuw geprogrammeerd. Zodoende levert de krachtbron van de auto, die alleen op het circuit gebruikt mag worden, meer dan 1100 pk. Het bodywork is aangepast aan de vereisten van een circuit, waardoor de Valkyrie AMR Pro meer dan haar eigen gewicht (1000 kilogram) in downforce genereert. De topsnelheid ligt op ruim 360 kilometer per uur.

Newey is de ontwerper van de bolide, net als bij de straatlegale versie van de Valkyrie. Bij de onthulling vertelde hij: "Voor de straatauto heb ik uitgebreid gebruik gemaakt van mijn kennis in de Formule 1, maar de AMR Pro stelde mij in staat om buiten de beperkingen van straatlegaliteit en praktisch nut te denken. Een aantal geheimen hebben we vandaag onthuld, maar nog lang niet alles. We laten aan het publiek over om te raden waar deze auto toe in staat is qua rondetijden, maar het is voldoende om te zeggen dat het indrukwekkend is."

De Valkyrie AMR Pro wordt slechts in een beperkte oplage van 25 stuks gebouwd. De prijs is onbekend, maar alle exemplaren zijn al verkocht. Leveringen worden in 2020 verwacht. Publiek kan de auto bewonderen op de Autosalon van Geneve, die van 8 tot en met 18 maart gehouden wordt.