Aston Martin komt met gelimiteerde uitvoering van DBS Superleggera

Aston Martin komt met gelimiteerde uitvoering van DBS Superleggera

Aston Martin heeft een nieuw, zogeheten Q-model gepresenteerd, de DBS 59. Hiermee staat het bedrijf stil bij de winst van de 24 uur van Le Mans in 1959, volgend jaar precies zestig jaar geleden.

Dat jaar werd met de DBR1-raceauto ook beslag gelegd op de tweede plaats in Le Mans. Om de podiumplaatsen te vieren, bouwt de Q-afdeling van Aston Martin 24 exemplaren van de DBS 59.

De auto is te herkennen aan de karakteristieke groene lakkleur, een uit koolstofvezel vervaardigde achterspoiler en bronskleurige accenten, waaronder de remklauwen, wielen en de letters aan de achterzijde van de auto. Deze kleurstelling is ook doorgevoerd in het interieur.

De Q-afdeling levert de auto met speciale tassenset met raceoveralls, racehandschoenen en racehelmen. Aan de techniek werd niet gesleuteld, wat betekent dat de DBS 59 wordt aangedreven door dezelfde 725 pk sterke V12-motor als de reguliere DBS.

De 24 uur van Le Mans werd in 1959 voor Aston Martin gewonnen door Roy Salvadori en de legendarische Amerikaanse coureur en ondernemer Caroll Shelby. Het tuningbedrijf met zijn naam is nog altijd actief.

De gebruikte DBR1-raceauto werd in 2017 de meest kostbare Britse veilingauto ooit. Een exemplaar werd dat jaar afgehamerd op 22,5 miljoen dollar, destijds ongeveer 18 miljoen euro.