De Aston Martin V12 Vantage is er nu ook als cabrio

De Aston Martin V12 Vantage is er nu ook als cabrio

v12-vantage-roadster-02-658581

Het raadsel van de Aston Martin DB5 uit Goldfinger

Lange tijd werd gedacht dat de Aston Martin DB5 uit Goldfinger gestolen en verwoest was. Als een ware Hollywood-twist lijkt de zilverkleurige Aston opgestaan uit de dood. Speurders zijn nu de auto met chassisnummer DP/216/1 op het spoor.

Het raadsel van de Aston Martin DB5 uit Goldfinger

Terug naar de jaren zestig. De laatste take van Goldfinger was opgenomen en de Aston Martin DB5 met de bijnaam ‘effects car’ ging voor 12.000 dollar naar verzamelaar Richard D. Losee. Hij verkocht de auto voor 250.000 dollar aan Anthony Pugliese III. De zakenman en verzamelaar zette de DB5 in een hangar in Florida. Daar verbleef de auto niet lang, want in 1997 vond Pugliese enkel twee bandensporen op de vloer van de hangar. De spionnenauto was spoorloos. Vermoedelijk was de auto met een ketting aan de as weggesleept. Niemand had een auto, trailer of vrachtwagen gezien – op de Range Rover van een lokale bewoner na.

Goed gepland 

De Aston Martin DB5 was gepikt zonder een alarm af te laten gaan. Ook de bewaking had niets door. Niemand had iets gemerkt en niemand is aangehouden. Een van de meest spraakmakende diefstallen ter wereld bleef onopgelost. Volgens de legendes is de Aston Martin DB5 boven de Florida Keys vanuit een vliegtuig in de zee gedumpt. Engels staal roest op land al erg genoeg, laat staan in de zee. Er zou dus, volgens de verhalen, niets meer van over zijn. Maar! Nu gonst het opeens van de geruchten over de terugkeer van de legende.

In het Midden-Oosten

Volgens speculaties verstopt de originele ‘effects car’ zich in het Midden-Oosten. Christopher A. Marinello van onderzoeksbureau Art Recovery International onderzoekt de zaak. ‘Ik kreeg een zeer specifieke tip, maar we werken er nog aan. We nemen het zeer serieus. Er zijn veel Aston Martins, dus het is erg belangrijk dat we een blik krijgen op het chassisnummer. Het is goed mogelijk dat de auto in het Midden-Oosten slechts een replica is.’

Drie andere DB5's

De andere Aston Martin DB5 uit Goldfinger, die ook wel de ‘road car’ genoemd wordt, werd in 2010 verkocht voor 4,1 miljoen dollar. Een van de twee andere promotieauto’s (nooit gebruikt tijdens het filmen) ging voor 2,09 miljoen dollar in 2006. Een andere staat in het Louwman Museum in Den Haag.