ASTON MARTIN BELICHT AM-RB 001

ASTON MARTIN BELICHT AM-RB 001

Aston Martin heeft met de AM-RB 001 een heftige hypercar in zijn incubatiekamer staan. Langzaam maar zeker laten de Britten meer los over deze auto die de vloer moet aanvegen met de bovenlaag van supercarland.

De lancering van een nieuw model vindt veelal getrapt plaats, zo ook die van de AM-RB 001. Vandaag schijnt Aston Martin een bescheiden licht op de technische kant van de aanstaande spierbundel.

Aston Martin laat weten dat de reeds aangekondigde atmosferische V12 een 6,5-liter groot en met F1-techniek doorspekt Cosworth-exemplaar wordt. Aston Martin belooft een pk-gewichtsverhouding van 1:1, iets wat uiteraard bloedstollende snelheden belooft.

De nieuwe twaalfcilinder wordt gekoppeld aan een sequentiële zevenbak die via schakelflippers kan worden aangestuurd. Engineerbedrijf Ricardo is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de eveneens nieuwe transmissie.

De AM-RB 001 is gebouwd rond een koolstofvezel monocoque die MonoCell is gedoopt. De lichtgewicht basis is afkomstig van het Canadese Multimatic, een bedrijf dat heeft meegewerkt aan auto's als de Aston Martin One-77, Ford GT (2017), Aston Martin Vulcan en producten van Zenos.

Een opvallende nieuwe partner is het in Kroatië gevestigde Rimac. Dat bedrijf baarde opzien met de kolderiek snelle Concept One, een elektrische supercar die in diverse video's auto's als de LaFerrari op zijn falie wist te geven. Rimac levert het accusysteem voor het hybride deel van de AM-RB 001.

Officiele specificaties laten nog even op zich wachten. Naar verluidt zal de nieuwe hypercar zo'n 1.000 kilo gaan wegen, wat gezien de pk-gewichtsverhouding van 1:1 zou wijzen op 1.000 pk. Aston Martin zou zo'n 150 exemplaren gaan bouwen, al zouden er ook 25 trackversies in het vat zitten.

Aston Martin is niet de enige fabrikant die een bijzondere hypercar met F1-genen in de pijplijn heeft zitten. Mercedes-Benz werkt onder de noemer Project One aan een supercar die een F1-aandrijflijn krijgt, een kleine V6 met een inhoud van zo'n 1,6-liter die volgens Mercedes-Benz meer dan 1.000 pk sterk is.